Psi i Božić

Kad blagdanske poslastice počnu pristizati na stol, ne zacakle se oči samo nama, nego i našim psećim prijateljima. Ponekad je teško odoljeti tim vlažnim njuškama i molećivim očima, ponekad na njih zaboravimo pa se sami posluže čime god požele, a neke im pak namirnice mi sami ponudimo, ne znajući da im mogu naškoditi. U nastavku navodimo nekoliko popularnih blagdanskih namirnica koje mogu imati ozbiljne, a u najtežim slučajevima nažalost i smrtne posljedice za pse. Neke su već svima poznate, ali neke će vas možda i iznenaditi.

1. Čokolada

Teobromin, alkaloid kakaovca, opasan i smrtonosan za pse.
Izvor: Jaroslaw Pawlak © 123rf.com 

Čini nam se da već i vrapci na granama znaju kako je čokolada otrovna za pse. Ipak, nije otrovna čokolada kao takva, nego teobromin, alkaloid prisutan u lišću i plodovima kakaovca. To znači da što je veći postotak kakaa u čokoladi, to je ona opasnija za pse. Tako u nekim bijelim čokoladama gotovo uopće nema kakaa, mliječne čokolade trebale bi sadržavati barem 10 % kakaa, dok neke tamne čokolade sadržavaju čak i do 99 % kakaa, pa su samim time i najotrovnije za pse. U nekim slučajevima, psi malih pasmina mogu uginuti već i od samo jedne kockice takve čokolade. U slučaju da pas pojede veće količine bijele ili mliječne čokolade, može imati proljev i povraćati, ali ne prijeti mu smrt.

2. Suhomesnsti proizvodi i masna, slana hrana

suhomesnati, masni i slani proizvodi mogu naškoditi psima.
Izvor: thodonal © 123rf.com 

Kobasice, čvarci, pršut, kulen, pečena mesna kožica, mesni umaci… Sve je to teška, masna i slana hrana od koje pas može dobiti proljev ili povraćati, posebno ako je pojede u većim količinama. Dugoročnim konzumiranjem takve hrane mogu se razviti i brojni problemi s jetrom i želucem.

Da, znamo, u vrlo malim količinama ovakva hrana je bezopasna. Ali možda ipak da odolite iskušenju i ne popustite onom najljepšem molećivom pogledu pokraj sebe, jer znate i vi, a znamo i mi, da ako popustite sigurno nećete stati na samo jednom komadiću, i prije nego što se okrenete, Rokiju će već iz gubice visjeti pola kobasice 🙂 .

3. Sirove i kuhane kosti

Čuli smo od prijateljice veterinarke kako bi se u božićno-novogodišnjem razdoblju na glavnom dnevniku svake televizije trebala neprestano “vrtjeti” obavijest o tome koliko pasa dođe na kliniku jer im je neka oštra kost probila jednjak, ili zapela u grlu, ili u crijevima, ili … Mnogi od tih pasa uginu. Zvuči previše crno? To je realnost. Nemojte davati psima sitne i oštre kosti (poput pilećih), pa čak ni veće (poput svinjećih) koje se mogu odlomiti dok ih pas žvače i tako ozlijediti neki dio njegova probavnog sustava ili se u njemu zaglaviti. Čak i ako im se sto puta nije ništa dogodilo, uvijek postoji prvi, a za neke nažalost i posljednji put.

4. Grožđice

Grožđice u svim oblicima opasne su za pse.

Grožđice možda niste očekivali na ovom popisu? Niste? Jeste? U svakom slučaju, kao i grožđe, i one su izuzetno otrovne za pse jer mogu uzrokovati zatajenje bubrega te u najgorim slučajevima i smrt. Stoga psu nemojte davati grožđice, te svakako pripazite i na to da potajno ne omasti brk grožđicama u smočnici, kolačima s grožđicama, grožđicama u rumu i sličnim poslasticama, uživanje u kojima ga može skupo stajati. A i vas.

5. Alkohol

alkohol, opasan i štetan za pse

Znamo da nijedan odgovoran vlasnik ne bi namjerno dao alkohol svome psu i smatrao zabavnim gledati ga kako tetura i povraća, ali alkohol, posebno slatki alkohol, može psu biti ukusan i zato treba pripaziti da čaše ne ostanu nadohvat psećem jeziku, jer potrebno je samo malo alkohola (uključujući alkohol u kolačima i drugoj hrani) da ozbiljno našteti psu. Simptomi trovanja slični su kao i kod ljudi: povraćanje, proljev, problemi s koordinacijom, drhtavica. U slučaju vrlo teškog otrovanja, pas može i uginuti. Naravno, što je pas manji, to gore.

6. Sirevi s plemenitom plijesni

sir s plemenitom plijesni, opasan za pse

Za većinu zdravih pasa, obični sirevi, posebno oni nemasni, u vrlo malim količinama nisu štetni. Međutim, sirevi s plemenitom plijesni, poput gorgonzole ili roqueforta, mogu biti vrlo opasni. Zašto? Mnogi takvi sirevi sadržavaju mikotoksin roquefortine C, na koji su psi posebno osjetljivi, a unošenje većih količina tog mikotoksina u tijelo psa može izazvati proljev, povraćanje, pa čak i tremor, trzanje, napadaje i visoku temperaturu. I zato onaj pladanj s plemenitim sirevima i grožđem čuvajte vlastitim životom 🙂 .

7. Božićni keksi, kolači i drugi slatkiši

božićni keksi, neprikladni za pse

U redu, u pravu ste: ako nisu napravljeni od čokolade, s alkoholom ili grožđicama, onda nisu baš ni tako opasni za psa. A baš bi mogao uživati u njima. U onim vašim ukusnim vanilin kiflicama. I možda kokosovim kuglicama. I medenjacima. Ipak prestanite nabrajati i sačuvajte te kekse za sebe. Svi su oni previše slatki i previše masni za pse. Ako baš želite, dajte im jedan, ali već smo utvrdili da će vam teško uspjeti zadržati se samo na jednom…

8. Ksilitol (nije namirnica 🙂 )

Ksilitol, brezin šećer, prirodni zaslađivač, alkoholni šećeri
Izvor: morisfoto © 123rf.com 

Ksilitol ili brezin šećer nije namirnica, nego šećerni alkohol koji izgleda kao šećer i sličan mu je okusom. Osim breze, proizvode ga još i neke druge biljke, a u ljudskoj se prehrani najčešće koristi kao prirodni zaslađivač, posebno u proizvodima bez šećera, primjerice nekim žvakaćim gumama, bombonima za osvježavanje daha (često onima s okusom metvice), pecivima, kolačima, maslacem od kikirikija, jogurtima, te mnogim proizvodima za prehranu dijabetičara.

Ksilitol je izuzetno štetan i opasan za pse. Rani simptomi trovanja ksilitolom uključuju povraćanje, umrtvljenost i probleme s koordinacijom. Nakon toga pas može imati napadaje, a najgori oblik trovanja u konačnici može dovesti do zatajenja jetre i uginuća psa. Naravno, što je pas manji, to je manja količina ksilitola potrebna da se teško otruje. No nema potrebe za panikom. Dovoljno je provjeriti na omotu pojedinačnog proizvoda čime je zaslađen i pripaziti na to da ako je zaslađen ksilitolom (posebno ako je ksilitol naveden među prvih 5 sastojaka na proizvodu) pas taj proizvod ne konzumira. Ili psa jednostavno ne hraniti kupovnim proizvodima za ljude, koji bi mogli sadržavati taj prirodni zaslađivač.

I za kraj …

božićna trpeza, namirnice koje štete psima

Ovim tekstom ne želimo vas preplašiti. Naravno da se većini pasa neće ništa dogoditi ako pojedu par grožđica ili vašu mliječnu čokoladu sa sumnjivo malo pravoga kakaa 🙂 , ali ima toliko namirnica koje psi mogu jesti i u njima uživati da zaista nema potrebe riskirati s onima koje im mogu naškoditi. Primjerice ovim toplim tekućim čokoladnim božanstvom. Njega sačuvajte za sebe. Ali pazite: ključ užitka je u umjerenosti. Kažu. 😉